Η Μέθοδος

Δεν έρχεστε σε ένα συνηθισμένο διαιτολογικό γραφείο.

Δεν θα πάρετε ακόμη ένα διαιτολόγιο. Δεν θα λάβετε μόνο υπηρεσίες διατροφικής εκπαίδευσης και επιστημονικά τεκμηριωμένης καθοδήγησης. Και δεν θα δείτε μόνο άμεσα αποτελέσματα.

Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να μετουσιωθείτε σε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Αξιοποιώντας προσεγγίσεις, τεχνικές, μεθόδους και διαδικασίες που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα (άρα αξιόπιστα και ασφαλή) δεδομένα από ποικίλους τομείς, όπως οι επιστήμες της διατροφής και διαιτολογίας, οι νευροεπιστήμες, η γνωστική ψυχολογία, η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία,  η βιολογία, η φυσιολογία, η παθοφυσιολογία, κ.ο.κ.,

σας βοηθάμε να πετύχετε τους στόχους σας – είτε αυτοί αφορούν στη μείωση του βάρους ή τη βελτίωση της διατροφής για λόγους υγείας και ευεξίας.

Αν θέλετε να αλλάξετε - και να αλλάξετε μόνιμα – και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας είστε στο σωστό μέρος.

Καλώς ήλθατε. 

Εξατομικευμένη προσέγγιση

Η φιλοσοφία

Από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας θα νιώσετε ξεκάθαρα ότι για εμάς είστε μία οντότητα μοναδική, με ξεχωριστή προσωπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανάγκες, προτιμήσεις και τρόπο ζωής. Προσεγγίζουμε με ολιστικό και πολύπλευρο τρόπο το θέμα της υγείας και της διατροφής σας και εξατομικεύουμε την προσέγγισή μας στις δικές σας ανάγκες. Και στόχος μας είναι, μέσα από τη συνεργασία μας, να (επαν)εκπαιδευτείτε να λειτουργείτε αυτοδύναμα, αυτόνομα και ανεξάρτητα. 

 

Ίσως βοηθήσει να γνωρίζετε ότι, μερικές φορές οι άνθρωποι που μας προσεγγίζουν δεν ειναι σίγουροι για το τί ακριβώς από τα όσα προσφέρουμε είναι αυτό που θα "κάνει τη διαφορά" και τους βοηθήσει αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα.

 

Ανεξάρτητα από το αν έρχεστε, τουλάχιστον αρχικά, σε εμάς για διατροφική εκπαίδευση, καθοδήγηση και συμβουλευτική, ή πρακτικές και εξατομικευμένες οδηγίες, διαιτολόγια ή οδηγούς διατροφής, ή για κινητοποίηση και "ολικό επαναπρογραμματισμό" του τρόπου σκέψης και της διατροφικής σας συμπεριφοράς, για ένα να είστε σίγουροι: για το ότι είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε ουσιαστικά και ανθρώπινα να πετύχετε τους στόχους και να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε να δείτε στη ζωή σας.

Diet & Nutrition Coaching

Η προσέγγιση

Για να διαβάζετε αυτή τη σελίδα, είναι πολύ πιθανό ότι θέλετε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή ή και το βάρος σας - ή να βοηθήσετε ένα οικείο σας πρόσωπο. Μπορεί να αντιμετωπίζετε ή να θέλετε να προλάβετε ένα θέμα υγείας, να σκέφτεστε στραφείτε σε ένα διαφορετικό μοντέλο διατροφής (π.χ. να αφαιρέσετε το κρέας) ή να μειώσετε το βάρος, να αλλάξετε την εικόνα του σώματός σας και να νιώσετε καλύτερα. Ή ακόμη και να αποτελέσετε πρότυπο για τα παιδιά σας. Και αναζητάτε έγκυρη, υπεύθυνη, αξιόπιστη, επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφική εκπαίδευση, καθοδήγηση και συμβουλευτική. 

Όποιες και να είναι οι ανάγκες σας, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζετε ότι, 

η προσέγγισή μας δεν περιορίζεται στο σχεδιασμό εξατομικευμένων, απλών, γευστικών, πρακτικών και αποτελεσματικών εβδομαδιαίων πλάνων διατροφής, και τα οποία λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση της υγείας σας, τις ανάγκες, τις προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής σας. Γιατί το διαιτολόγιο ή ο οδηγός διατροφής είναι ένα μόνο από τα εργαλεία που αξιοποιούμε.

Γιατί, υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν και να τα έχετε καταφέρει, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον. Και μπορεί να ξέρετε ακριβώς τί πρέπει να κάνετε, να θέλετε πάρα πολύ να διώξετε βάρος και να αλλάξετε τη διατροφή σας, όμως για κάποιο λόγο να μην μπορείτε να τα καταφέρετε αυτή τη φορά - τουλάχιστον όχι μόνοι σας. Ίσως μάλιστα να νιώθετε ότι δεν μπορείτε ή δεν έχετε τη δύναμη ή την ικανότητα να αλλάξετε. Ότι υπάρχει κάτι που σας σαμποτάρει – οι συνθήκες ή, γιατί όχι, και ο ίδιος σας ο εαυτός.

Με το Diet & Nutrition Coaching ερχόμαστε να "γεφυρώσουμε" το κενό ανάμεσα στο τι θέλετε και στο τι κάνετε ώστε τελικά να πετύχετε τα αποτελέσματα με τα οποία νιώθετε καλά.

 

Επιπλέον, λοιπόν, της διατροφικής εκπαίδευσης, επιστημονικής καθοδήγησης και συμβουλευτικής, σας προσφέρουμε και τα «εργαλεία» εκείνα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε -επιτέλους- τους στόχους σας. Και, αξιοποιώντας επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και τεχνικές δανεισμένες από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τη συνέντευξης κινητοποίησης, και τον νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό, πρωταρχικός μας στόχος είναι να σας βοηθήσουμε να τροποποιήσετε τις συμπεριφορές διατροφής και υγείας που θα οδηγήσουν - σχεδόν αναπόφευκτα - στην υλοποίηση των στόχων σας. Και, επίσης, να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό - μια για πάντα. 

Γνωρίζετε ότι:

Το Diet & Nutrition Coaching  ως μέρος του Health Coaching, στον πυρήνα του έχει δύο βασικά στοιχεία:       

α. βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και μεθοδολογίες,

β. μετατοπίζει τη σχέση από εκείνη του «ειδικού – αυθεντία με τον ασθενή» σε μία ισότιμη σχέση αποδοχής και εμπιστοσύνης – ή αλλιώς τη θεραπευτική σχέση;

Έτσι, κινητοποιείστε, αποκτάτε ενεργό ρόλο και παίρνετε τον έλεγχο της θεραπευτικής διαδικασίας και, τελικά, της διατροφής και της υγείας σας.

Τεχνικές αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς

Οι τεχνικές

Οι διατροφικές μας επιλογές (για παράδειγμα το τί ακριβώς θα φάμε, σε τί ποσότητα, πόσο συχνά, με ποια κριτήρια κ.λπ.) επηρεάζονται από πάρα πολλούς παράγοντες. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε κάποια έμφυτη τάση βάσει της οποίας προτιμούμε γλυκιές γεύσεις ή χρειαζόμαστε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιο τρόφιμο προκειμένου να νιώσουμε ένα ορισμένο επίπεδο κορεσμού.

Ίσως να έχουμε μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο συνηθίσαμε (ή όχι) κάποια ήδη τροφίμων, να αποκτήσαμε ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως το να τρώμε πάντα πρωινό ή να "αδειάζουμε το πιάτο μας", να καταναλώνουμε κάτι γλυκό για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες ή να νιώσουμε καλύτερα μετά από δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί να ζουμε σε ένα περιβάλλον με μεγάλη διαθεσιμότητα τροφίμων κάθε είδους, ή σε μία κοινωνία στην οποία η διαρκής ενασχόληση με την εικόνα του σώματος, το βάρος και τη δίαιτα μπορεί να έχει οδηγήσει σε μία στρεβλή αντίληψη ή μη λειτουργικές πεποιθήσεις σχετικά με την διατροφή, τη σχέση μας με το φαγητό ή και τον εαυτό μας.

 

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε, συνειδητά ή μη, όπως και το πώς νιώθουμε, καθορίζουν και τη συμπεριφορά μας. Τί γίνεται όμως όταν ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και ο οποίος οδηγεί σε συμπεριφορές και επιλογές που δεν είναι λειτουργικές για εμάς, βασίζεται σε στρεβλά δεδομένα, ή σε γενικεύσεις, παρερμηνείες, πεποιθήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κακές εμπειρίες του παρελθόντος, ή που απλά δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα;

 

Ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος πριν χιλιάδες χρόνια είπε ότι, «Δεν είναι τα πράγματα που ταράττουν τους ανθρώπους, αλλά οι ιδέες τους για τα πράγματα». Συνήθως θεωρούμε ότι, οι αντιδράσεις, οι συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας (εν προκειμένω σε ότι αφορά, μεταξύ άλλων, τη διατροφή και την υγεία μας) καθορίζονται από τα γεγονότα, από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Όμως η αλήθεια είναι ότι, στην ουσία αντιδρούμε στους τρόπους με τους οποίους "αναπαρίστανται" μέσα μας.

Γιατί, καθένας από εμάς δίνει διαφορετικό νόημα στα γεγονότα, ανάλογα με τα "φίλτρα" με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Με τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί προσεγγίσεις, τεχνικές και μεθοδολογίες που καθιστούν εφικτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά μας. Με τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (cognitive behavioral therapy) και με την προσέγγιση του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (neuro-linguistics programming) καθένας από εμάς μπορεί να κάνει θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του

και τελικά να ελέγξει μακροπρόθεσμα τη διατροφή, το βάρος, την υγεία του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να βάζει κανείς εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους

σχετικά με τη διατροφή και το βάρος του, να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις «υποτροπές», να ενισχύει την αυτό-εκτίμηση και αυτό-αποτελεσματικότητά του και να

βελτιώνει τις προσδοκίες  για την εικόνα σώματός του.

Και κάτι ακόμα. Δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τις γνωστικές επιστήμες, οι αλλαγές γίνονται σε στάδια, η συνέντευξη κινητοποίησης (motivational interviewing)  μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από κάθε στάδιο στο επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σας βοηθούμε να περάσετε από το "ίσως το κάνω" στο "θα το κάνω". Με τη συνέντευξη κινητοποίησης, σας βοηθούμε να αναγνωρίσετε τα κίνητρα και τα δυνατά σας σημεία, να αυξήσετε την κινητοποίησή σας και να ισχυροποιήσετε τη διαδικασία με την οποία λαμβάνετε αποφάσεις. Με απλά λόγια, και πάλι, να μάθετε να κάνετε μόνοι σας, και με τα δικά σας "όπλα" τις αλλαγές με τις οποίες θα πετύχετε τους στόχους σας.

Επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφική υποστήριξη

Η ουσία

Η επιστημονική καθοδήγηση και η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση για τη διατήρηση καλής υγείας, την κάλυψη των διατροφικών αναγκών στα διάφορα στάδια της ζωής (εγκυμοσύνη, θηλασμός, παιδική και εφηβική ηλικία, Τρίτη ηλικία), την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου, υπέρταση, δυσλιπιδιαιμίες, αναιμίες, τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, αυτάνοσα κ.λπ.), και φυσικά τον έλεγχο του βάρους με μακροπρόθεσμα ασφαλή, αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο, δεν είναι κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να προσφέρει οποιοσδήποτε επαγγελματίας.

Χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση από αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαρκή και συνεχιζόμενη εκπαίδευση για την ενσωμάτωση νέων γνώσεων ή αναπροσαρμογή των παλιών (παρακολούθηση επιστημονικών συνεδρίων, επιστημονικής βιβλιογραφίας/ μελετών/μετα-αναλύσεων κ.λπ., νέων συστάσεων από τους αρμόδιους φορείς), μετεκπαίδευση και εμπειρία σε τεχνικές αλλαγής συμπεριφορών διατροφής και υγείας, όπως επίσης και επαγγελματικά δικαιώματα για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

Διατροφική Εκπαίδευση

Επιστημονική Καθοδήγηση & Συμβουλευτική

Diet & Well-being Coaching

Επικοινωνία της Διατροφής

Μαργαρίτα Οκτωράτου, MSc

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

M.Sc. Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

NLP Master Practitioner

NLP University, Santa Cruz California

Ηρώων Πολυτεχνείου 4

Αγία Παρασκευή (Κεντρική Πλατεία) Αττική

+30 211 401 41 49, + 30 6948 890 982

marg.octoratou@nutribalance.gr

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon

Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. περί πνευματικής ιδιοκτησίας ( ν. 2121/1993) και απαγορεύεται η αναπαραγωγή του χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της δημιουργού. 

©2018 by octoratou margarita. Proudly created with Wix.com