top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΜαργαρίτα Οκτωράτου

Δίαιτα, συμβουλευτική ή Diet Coaching;


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί, συχνά, άνθρωποι που θέλουν πολύ να μειώσουν το βάρος τους, να βελτιώσουν τη διατροφή, να ξεκινήσουν άσκηση, κ.ο.κ. δεν τα καταφέρνουν; Ή τουλάχιστον δεν τα καταφέρνουν αποτελεσματικά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάποια στιγμή επιστρέφουν στις προηγούμενες συνήθειες και καταστάσεις;


Είτε το έχει κανείς βιώσει ή το έχει διαβάσει ή διαπιστώσει κατά καιρούς, είναι γεγονός ότι, σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες άνθρωποι καταφέρνουν να χάσουν κιλά με ποικίλους τρόπους - από γνωστές "δίαιτες", μοντέλα διατροφής και ποικίλες προσεγγίσεις έως φαρμακευτικές και χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι, επίσης, γεγονός ότι, πολλοί από αυτούς κάποια στιγμή τα ξαναπαίρνουν, καθώς συνήθως επιστρέφουν σε μη "λειτουργικές" συνήθειες διατροφής και άσκησης και παρά τα δυνατά τους κίνητρα ή τα όποια προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί - βιολογικοί, γενετικοί, περιβαλλοντικοί, και ψυχολογικοί - και όλοι αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Κατά γενική ομολογία, ωστόσο, μία οποιαδήποτε "δίαιτα" για μείωση του βάρους από μόνη της δεν φαίνεται να λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έχει "καταγραφεί" στη συνείδηση των ανθρώπων που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τη λύση, τα «εργαλεία» ή τη μεθοδολογία για να καταφέρει κανείς να αλλάξει -επιτέλους- αυτό που θέλει και να πετύχει τους στόχους του, έρχονται να δώσουν προσεγγίσεις, μεθοδολογίες και τεχνικές που βασίζονται σε επιστήμες όπως η ψυχολογία, οι νευροεπιστήμες, η γνωστική ψυχολογία, η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία, και φυσικά η ανθρώπινη βιολογία, κ.ο.κ.


Τελευταία, λοιπόν, εμφανίζεται η τάση του Diet & Nutrition Coaching, ως μέρος του Health & Nutrition Coaching, το οποίο βέβαια δεν είναι κάτι ολότελα καινούριο. Πρόκειται για την εξέλιξη στην επιστημονικά τεκμηριωμένη καθοδήγηση και συμβουλευτική που διδάσκεται ή/και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια – από ορισμένους τουλάχιστον επαγγελματίες υγείας και διατροφής – και που εμπλουτίζεται με νέες μεθόδους και τεχνικές δανεισμένες για παράδειγμα από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τη συνέντευξης κινητοποίησης, τον νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό, κ.λπ.

Το Diet & Nutrition Coaching έχει ως πρωταρχικό στόχο να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε συμπεριφορές διατροφής και υγείας και να πετύχετε τους στόχους σας.

Στον πυρήνα του έχει δύο βασικά στοιχεία:


α. βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και μεθοδολογίες,


β. μετατοπίζει τη σχέση από εκείνη του «ειδικού – αυθεντία με τον ασθενή» σε μία ισότιμη σχέση αποδοχής και εμπιστοσύνης – ή αλλιώς τη θεραπευτική σχέση – όπου κινητοποιείστε, αποκτάτε ενεργό ρόλο και παίρνετε τον έλεγχο της θεραπευτικής διαδικασίας και, τελικά, της διατροφής και της υγείας σας.


Μέσα από την όλη διαδικασία:


  • μαθαίνετε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα και το μυαλό σας,

  • γνωρίζετε καλύτερα το πώς η διατροφή και οι διατροφικές σας επιλογές αλληλεπιδρούν με την υγεία και την ευεξία,

  • εκπαιδεύτεστε να τρέφεστε πιο συνειδητά ή ενσυνείδητα σε απάντηση των ουσιαστικών διατροφικών αναγκών σας,

  • εξισορροπείτε τη σχέση σας με το φαγητό και την εικόνα του σώματός σας,

  • αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για το φαγητό, τη δίαιτα, το βάρος σας, το πώς λειτουργεί ο οργανισμός και "ο μεταβολισμός" σας,

  • συνειδητοποιείτε τις επιλογές και τις δυνατότητές σας,

  • κατανείτε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου του βάρους,

  • κινητοποιείστε και μαθαίνετε να παρεμένετε κινητοποιημένοι,

  • αποκτάτε ενεργό ρόλο στην διαδικασία και παίρνετε τον έλεγχο των ενεργειών σας.


Το φυσιολογικό σωματικό βάρος και η διατροφή που διασφαλίζει την υγεία τώρα και στο μέλλον δεν είναι απλά θέμα δίαιτας. Ένα καλά σχεδιασμένο, ευχάριστο, πρακτικό διαιτολόγιο που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο - αλλά παραμένει μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούμε πλέον να αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη διατροφή και την υγεία μας. Είναι η αλλαγή στον τρόπο σκέψης αυτή που θα οδηγήσει και στην αλλαγή της συμπεριφοράς - και στη βέλτιστη υγεία και ευεξία. Όχι μόνο επειδή με αυτή θα είναι δυνατή η τήρηση του διαιτολογίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τόσο όσο χρειαστεί ώστε να δημιουργηθούν και οι νέες συνήθειες και συμπεριφορές, αλλά, το κυριότερο, επειδή με αυτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, στην ουσία, δεν θα χρειαστεί μελλοντικά καμία νέα "δίαιτα".



77 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page