top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαργαρίτα Οκτωράτου

Επιστημονικά Νέα: Η έντονη προπόνηση μειώνει το αίσθημα πείνας, ειδικά στις γυναίκες


Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Endocrine Society μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η έντονη άσκηση (και όχι η ήπια ή μέτριας έντασης άσκηση) μειώνει το αίσθημα της πείνας – ειδικά στις γυναίκες.


Αυτή είναι μία από τις λίγες μελέτες -αν όχι η μόνη- που μελετά την επίδραση της άσκησης διαφορετικής έντασης στα επίπεδα των διαφορετικού τύπου ορμονών της πείνας και ειδικά σε γυναικείο πληθυσμό.


Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες και σε μεγαλύτερο δείγμα αυτή η μελέτη δίνει ένα ισχυρό κίνητρο για δοκιμή. Εσείς πεινάτε περισσότερο ή λιγότερο μετά από έντονη άσκηση;


Σημεία-κλειδιά της νέας μελέτης:


  • Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα και την όρεξη

  • Άτομα με υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης έχουν γενικά μεγαλύτερη δυσκολία στο να χάσουν βάρος

  • Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γκρελίνης

  • Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια αναφέρουν ότι η έντονη άσκηση καταστέλλει τα επίπεδα γκρελίνης περισσότερο από ότι η άσκηση μέτριας έντασης


Γκρελίνη, η ορμόνη της «πείνας»


Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη και το αίσθημα πείνας αυξάνοντας τη δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.


Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης έχουν γενικά μία μεγαλύτερη δυσκολία στο να χάσουν βάρος. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα γκρελίνης μπορεί να αυξάνονται όταν ένα άτομο βρίσκεται σε δίαιτα, επειδή το ανθρώπινο σώμα είναι «καλωδιωμένο» να προστατεύει τον εαυτό του από την ασιτία.


Επιπλέον, ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το σύνδρομο Prader-Willi, η νευρογενής ανορεξία και η βουλιμία σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης.


Ταυτόχρονα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γκρελίνης.


Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, στο Charlottesville, ανακάλυψαν ότι η έντονη άσκηση καταστέλλει την απελευθέρωση γκρελίνης περισσότερο από τη μέτριας έντασης άσκηση και ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο έντονο στις γυναίκες.


Η ένταση της άσκησης επηρεάζει την απελευθέρωση της «ορμόνης της πείνας».


Για τη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές στρατολόγησαν οκτώ υγιείς άνδρες με μέση ηλικία τα 43 έτη και έξι υγιείς γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη.


Τα επίπεδα γκρελίνης των συμμετεχόντων ελέγχθησαν πριν ξεκινήσουν την άσκηση, μετά από άσκηση μέτριας έντασης και μετά από άσκηση υψηλής έντασης. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν πώς ήταν η όρεξή τους μετά από κάθε συνεδρία.


Υπάρχουν δύο τύποι γκρελίνης: η ακυλιωμένη (AG) και η από-ακυλιωμένη (DAG). Η DAG αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της γκρελίνης στο σώμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% αυτής της ορμόνης.


Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η AG είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της πείνας και ορισμένων διεργασιών όπως η ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου και η προτροπή σε αντίσταση στην ινσουλίνη.


Η DAG θεωρήθηκε αρχικά μια ανενεργή μορφή γκρελίνης, αλλά τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι εμπλέκεται σε μια ποικιλία βιολογικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης και της κίνησης του γαστρικού συστήματος.


«Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το στομάχι και έχει αποδειχθεί ότι διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και αλληλεπιδρά με τον υποθάλαμο, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το πώς γίνεται η πείνα αντιληπτή», εξήγησε στο Medical News Today η Kara Anderson, PhD, μεταδιδακτορική συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


«Η ομάδα μας είχε ολοκληρώσει προηγουμένως μια μετα-ανάλυση για το πώς η οξεία άσκηση επηρεάζει τη γκρελίνη», συνέχισε η Άντερσον.


«Διαπιστώσαμε ότι η ένταση της άσκησης μπορεί να επηρεάσει αυτή τη σχέση. Επιπλέον, εντοπίσαμε αρκετά «κενά» στη βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν κυρίως άνδρες μόνο, και μελετών που μετρούσαν μόνο μία μορφή γκρελίνης. Ως εκ τούτου, η παρούσα μελέτη έλαβε δείγμα όλων των μορφών γκρελίνης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ενώ εστίασε στην ένταση της άσκησης».

– Kara Anderson, PhD


Μειωμένα τα επίπεδα της γκρελίνης DAG μετά από έντονη άσκηση


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες είχαν υψηλότερα επίπεδα ολικής γκρελίνης και της μορφής DAG γκρελίνης σε σύγκριση με τους άνδρες συμμετέχοντες.

Και οι δύο ομάδες εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα γκρελίνης DAG μετά από έντονη άσκηση, σε σύγκριση με μέτρια άσκηση και τις μετρήσεις ελέγχου.


«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαίωσαν αυτό που πρότεινε η μετα-ανάλυσή μας: ότι η άσκηση υψηλότερης έντασης καταστέλλει την πείνα περισσότερο από μια άσκηση χαμηλότερης έντασης», είπε η Άντερσον. «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε για το πώς η γκρελίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με το «κέντρο πείνας» του εγκεφάλου – τον ​​υποθάλαμο – αυτά τα αποτελέσματα δεν μας έκαναν εντύπωση».


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν περαιτέρω ότι μόνο οι γυναίκες συμμετέχουσες είχαν και σημαντικά μειωμένη μορφή AG της γκρελίνης μετά από άσκηση υψηλής έντασης.

«Αυτό ενισχύει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς το βιολογικό φύλο μπορεί να επηρεάσει την άσκηση και τις ορμονικές αποκρίσεις», είπε ο Άντερσον. «Η υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να είναι ανώτερη από τη μέτριας έντασης άσκηση σε ότι αφορά τη μείωση των επιπέδων γκρελίνης και την τροποποίηση της πείνας, και το βιολογικό φύλο μπορεί να επηρεάσει αυτή την απόκριση».


«Θα εξετάσουμε το πώς η ένταση της άσκησης και τα επίπεδα γκρελίνης επηρεάζουν την όρεξη σε άτομα με παχυσαρκία ή/και προδιαβήτη», πρόσθεσε. «Αυτό θα συμβάλλει στην έρευνα για να προσδιοριστεί το κατά πόσο ο λιπώδης ιστός ή/και η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης μας».


Διαβάστε όλο το άρθρο στο Medical News Today

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Opmerkingen


Opmerkingen zijn uitgezet.
bottom of page