Η μετάβαση σε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να κάνει θαύματα για τη βιολογική ηλικία του εγκεφάλου σας, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.
mr.suphachai praserdumrongchai/iStock/Getty Images
Μια μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και θαλασσινά και φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να μετριάζει τα σημάδια της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου που συνήθως παρατηρούνται στην παχυσαρκία, ακόμη και με μείωση μόλις 1% του σωματικού βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σαρώσεις εγκεφάλου που έγιναν στους 18 μήνες της παρέμβασης έδειξαν ότι η ηλικία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων στη μελέτη φαινόταν περίπου 9 μήνες νεότερη από ό,τι αναμενόταν, σε σύγκριση με τις χρονολογικές εκτιμήσεις ηλικίας.
Όπως οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή, μπορεί και εσείς να μην αισθάνεστε τόσο «μεγάλοι» σύμφωνα με τα χρόνια που έχετε ζήσει, ή ίσως το σώμα σας να «αισθάνεται» ότι γερνάει πιο γρήγορα από ότι εσείς – αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έρευνα δείχνει ότι η βιολογική ηλικία του σώματός σας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα συναίσθημα: σημάδια βιολογικής γήρανσης μπορούν να βρεθούν κατά μήκος του DNA σας, χαραγμένα στα άκρα των χρωμοσωμάτων σας ή, όπως προτείνει αυτή η μελέτη, στις «χαλαρές» συνδέσεις στον εγκέφαλο σας.
Και ενώ ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι η βιολογική γήρανση που προκαλείται από στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να είναι αναστρέψιμη, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι η βελτίωση της διατροφής σας μπορεί να είναι μια από τις απλούστερες επιλογές για τη βελτίωση της κατάστασης του σώματος, και του μυαλού σας, ανεξάρτητα από τα χρόνια ζωής σας.
Τι έδειξε η νέα μελέτη
Στη μελέτη, οι ερευνητές απεικόνισαν τους εγκεφάλους 102 συμμετεχόντων που συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που διεξήχθη σε έναν χώρο εργασίας στο Ισραήλ. Έγιναν σαρώσεις εγκεφάλου μία φορά πριν από την έναρξη της δοκιμής και ξανά μετά από 18 μήνες, μαζί με μια σειρά δοκιμών για τη λειτουργία του ήπατος, τα επίπεδα χοληστερόλης και το σωματικό βάρος.
Οι ομάδες ακολούθησαν ένα από τα τρία «μοντέλα» διατροφής: μια μεσογειακού τύπου διατροφή με πολλούς ξηρούς καρπούς, ψάρια και κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας, μια μεσογειακή διατροφή με μερικά πρόσθετα τρόφιμα με γνωστά οφέλη για την υγεία, όπως το πράσινο τσάι που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ή μια διατροφή βασισμένη σε βασικές οδηγιές περί υγιεινής διατροφής.
Οι εκτιμήσεις της ηλικίας του εγκεφάλου βασίστηκαν σε έναν αλγόριθμο που είχε δημιουργηθεί μετά από σαρώσεις εγκεφάλου από μια ξεχωριστή κοόρτη σχεδόν 300 ατόμων, με το μοντέλο να προβλέπει με ακρίβεια την ηλικία με βάση την συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες της μελέτης έχασαν περίπου 2,3 κιλά. Για κάθε 1 τοις εκατό του σωματικού βάρους που χάνεται μετά από μια καθορισμένη δίαιτα ή οδηγίες υγείας, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων φαινόταν σχεδόν εννέα μήνες νεότερος από τη χρονολογική τους ηλικία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ο εγκέφαλος είναι ένας πολύπλοκος ιστός με ευέλικτες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και τον οποίο μόλις που αρχίζουμε να χαρτογραφούμε, αν και πολλές πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν την θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στις γνωστικές λειτουργίες όπως π.χ. στη μνήμη των ηλικιωμένων.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, γλυκών και ποτών, για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας και νευροεπιστήμονας Gidon Levakov του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev στο Ισραήλ.
Η σημασία της Άσκησης αλλά και παραμέτρων του βιοτικού επιπέδου
Η παραπάνω συμβουλή είναι σωστή και αν και τα ευρήματα που αναφέρθηκαν προέρχονται από μια αξιόπιστη κλινική δοκιμή όπου στους συμμετέχοντες «συνταγογραφήθηκε» τυχαία ένα μοντέλο δίαιτας για να ακολουθήσουν, υπάρχουν μερικοί περιορισμοί που αξίζει να ληφθούν υπόψη.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν άντρες, ελήφθησαν υπόψη τα επίπεδα δραστηριότητας τους και επίσης στους συμμετέχοντες δώθηκε δωρεάν συνδρομή στο γυμναστήριο ως μέρος της δοκιμής - υποδεικύοντας τη σημασία της άσκησης.
Επιπλέον, προηγούμενη έρευνα έχει αποκαλύψει πώς τα καλά λιπαρά μιας μεσογειακής διατροφής λειτουργούν σε κυτταρικό επίπεδο. Αλλά έχει επίσης αποκαλύψει σαφείς αποκλίσεις ως προς το ποιος αποκομίζει τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής πλούσιας σε βασικά μεσογειακά προϊόντα. Για παράδειγμα, έχει φανεί ότι άτομα με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τριτοβάθμια εκπαίδευση και την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πολλά ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, είδαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία από ό,τι εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα – ακόμα κι αν η συμμόρφωσή τους στη δίαιτα ήταν η ίδια.
Διαβάστε όλη την ιστορία στο ScienceAlert
Comments