top of page

Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές προσθέτουν έως και 13 χρόνια ζωής - ειδικά όταν γίνονται νωρίς.

  • Εικόνα συγγραφέα: Μαργαρίτα Οκτωράτου
    Μαργαρίτα Οκτωράτου
  • 12 Φεβ 2022
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine δείχνει ότι όσο νωρίτερα βελτιώσουμε τη διατροφή μας τόσο περισσότερο θα ζήσουμε. Σίγουρα και καλύτερα.

Ερευνητές από τη Νορβηγία αξιοποίησαν τα δεδομένα μετα-αναλύσεων και τη μελέτη Global Burden of Diseases και δημιούργησαν ένα μοντέλο που επιτρέπει την άμεση εκτίμηση της επίδρασης μιας σειράς διατροφικών αλλαγών στο προσδόκιμο ζωής (LE).


Σύμφωνα με το μοντέλο, τα οφέλη από τις θετικές αλλαγές στο προσδόκιμο της ζωής μας είναι υψηλότερο όταν οι αλλαγές γίνονται από νωρίς. Ενδεικτικά, εάν μια γυναίκα αρχίσει να τρώει καλύτερα όταν είναι 20 ετών, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής της κατά λίγο περισσότερο από 10 χρόνια. Αντίστοιχα, ένας άνδρας που ακολουθεί την πιο υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 20 ετών μπορεί να προσθέσει 13 χρόνια στη ζωή του.


Το μεγαλύτερο όφελος σε έτη ζωής μπορεί να υπάρχει με την κατανάλωση:

  • περισσότερων οσπρίων (για τις γυναίκες 2,2 χρόνια και για τους άνδρες 2,5 χρόνια),

  • περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως (για τις γυναίκες 2,0 χρόνια και για τους άνδρες 2,3 χρόνια),

  • περισσότερων ξηρών καρπών (για τις γυναίκες 1,7 χρόνια και για τους άνδρες 2,0 χρόνια),

  • λιγότερου κόκκινου κρέατος (για τις γυναίκες 1,6 χρόνια και για τους άνδρες 1,9 χρόνια),

  • λιγότερου επεξεργασμένου κρέατος (για τις γυναίκες 1,6 χρόνια και για τους άνδρες 1,9 χρόνια).

Η βελτίωση της διατροφής ωστόσο είναι οφέλιμη σε κάθε ηλικία αφού αν για παράδειγμα ένα άτομο αλλάξει τη διατροφή του προς το καλύτερο στην ηλικία των 60 ετών μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του κατά 8,0 χρόνια (από 4,8 έως 11,2 έτη) εάν είναι γυναίκα και κατά 8,8 χρόνια (από 5,2 έως 12,5 έτη) εάν είναι άνδρας.


Το προβλεπτικό μοντέλο που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για τους ανθρώπους που μπορεί να γνωρίζουν μεν ότι η υγιεινή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία, θεωρούν ωστόσο ότι χρειάζονται πολύ δραστικότερες αλλαγές στον τρόπο διατροφής τους από όσες πράγματι χρειάζονται - γεγονός που συχνά λειτουργεί ανασταλτικά. Επιπλέον, για όσους σκέφονται ότι έχουν χρόνο μπροστά τους για να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αφού έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή τα χρόνια νοσήματα θα τους χτυπήσουν την πόρτα και θα χρειαστεί να προσέξουν, η μελέτη αυτή ρίχνει λίγο ακόμα φως στην αληθινή διάσταση του "προσέχουμε για να έχουμε".


Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLOS Medicine 19(2): e1003889. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889

Commenti


LOGO-WHITE-FOR-WEB-2000-PIXELS.png

Διατροφική Εκπαίδευση

Επιστημονική Καθοδήγηση

Συμβουλευτική

Diet & Well-being Coaching

Μαργαρίτα Οκτωράτου, RN, RDN, MSc

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

M.Sc. Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

NLP Master Practitioner

NLP University, Santa Cruz California

Ηρώων Πολυτεχνείου 4

Αγία Παρασκευή Αττική

211 401 41 49 (τηλεφωνικό κέντρο)

Αρ. ΓΕΜΗ 67765503000

  • facebook
  • linkedin
  • Instagram

Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. περί πνευματικής ιδιοκτησίας ( ν. 2121/1993) και απαγορεύεται η αναπαραγωγή του χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της δημιουργού. 

© Copyright

©2018 by octoratou margarita. Proudly created with Wix.com

bottom of page