top of page

Η ιστορία του NLP

Το σύστημα NLP αξιοποιεί και συνδυάζει βασικές θεωρίες και τεχνικές από επιστήμες όπως η ψυχολογία, η ψυχοκυβερνητική, η φιλοσοφία και η βιολογία. Σε συνεργασία με επιστημονικές κοινότητες και φορείς σε όλον τον κόσμο και πλήρη εναρμόνιση με τις νευροεπιστήμες (neuroscience) πραγματοποιείται έρευνα και αντλούνται συνεχώς συμπεράσματα επί της εφαρμογής και των εξειδικεύσεων του NLP.

Το NLP γεννήθηκε στο Universtity of California – Santa Cruz (UCSC) των ΗΠΑ με μια ομάδα ανήσυχων μυαλών. Οι Richard Bandler (μαθηματικός), John Grinder (γλωσσολόγος), Frank Pucelik (ψυχολόγος), Judith DeLozier (ανθρωπολόγος), Steve Andreas, Steven Gilligan, Christina Hall (ψυχολόγος και γλωσσολόγος), Robert Dilts (επιχειρήσεις), ξεκίνησαν να ασχολούνται με ένα project που στόχο είχε να μελετήσουν και να καταλάβουν πώς κάποιοι άνθρωποι είναι διακριτά αποτελεσματικοί στο τομέα ενασχόλησής τους. Κυρίαρχο ερώτημά τους ήταν «πώς σκέφτεται και λειτουργεί» το μυαλό κάποιου όταν ενεργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Με γνώμονα αυτό το ερώτημα, ανέπτυξαν και επεξεργάστηκαν, ένα τρόπο να παρατηρήσουν, να καταγράψουν, να εντοπίσουν, να κωδικοποιήσουν και να αναπαράγουν (modeling) τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται αυτοί οι άνθρωποι και πετυχαίνουν αυτό που δεν μπορούν κάποιοι άλλοι. Ξεκίνησαν παρατηρώντας την εργασία και τα εκπληκτικά αποτελέσματα που είχαν πετυχημένοι στον Ιατρικό κλάδο, όπως οι Milton Erickson (ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής), Virginia Satir (ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία), Fritz Perls (ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής), Gregory Bateson (ανθρωπολόγος, κοινωνιολόγος, γλωσσολόγος, κυβερνητιστής), και κατέληξαν στη διατύπωση θεμελιωδών αρχών, προσεγγίσεων και τεχνικών. Η μελέτη επεκτάθηκε καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων και κλάδων όπως επιχειρήσεις, εκπαίδευση, νομικές επιστήμες, επικοινωνία και το σύστημα NLP εμπλουτίστηκε με τεχνικές και εξειδικεύτηκε από τους επιγόνους τους σε διάφορα πρωτόκολλα εφαρμογής όπως την προσωπική αποτελεσματικότητα, επαγγελματική υπεροχή και διάκριση, καινοτομία στη συμβουλευτική και στην εκπαίδευση.

Σε συνεργασία με επιστημονικές κοινότητες και φορείς και σε συνδυασμό με τις Νευροεπιστήμες (neuroscience) πραγματοποιούνται έρευνες και αντλούνται συνεχώς συμπεράσματα επί της εφαρμογής και των εξειδικεύσεων. Το σύστημα NLP αξιοποιεί και συνδυάζει βασικές θεωρίες και τεχνικές από επιστήμες όπως: ψυχοκυβερνητική, ψυχολογία, φιλοσοφία και βιολογία.

Τι σημαίνει NLP

Ο όρος NLP προήλθε από τα τρία πλέον σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά:

Neuro Linguistic Programming ή Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός:

Neuro (Νεύρο) – αναφέρεται, γενικά, στο νευροδιαδύκτιο ως σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει και επεξεργάζεται μηνύματα και εμπειρίες από το εξωτερικό περιβάλλον διά μέσου των αισθήσεών μας.

Linguistic (Γλωσσικός) – αναφέρεται στη σημασία και τη χρησιμότητα της γλώσσας, με την ευρεία έννοιά της, ως εργαλείο απόδοσης νοημάτων και έκφρασης των εμπειριών. Η «γλώσσα» που χρησιμοποιούμε συνδέεται με τις προσωπικές μας εμπειρίες και καλύπτει τόσο τον προφορικό λόγο (λέξεις), όσο και τις κινήσεις και εκφράσεις (micro muscle movements).

Programming (Προγραμματισμός) – αναφέρεται στα μοτίβα λειτουργίας (προγράμματα/patterns) που υιοθετούμε, για να διαχειριστούμε το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

Μάθετε περισσότερα για το NLP:

• Τι να προσέχω σε σχέση με το NLP https://www.nlpgreece.gr/nlp/insight/
• Επιστημονική Βιβλιογραφία για το NLP http://www.nlpwiki.org/nlp-research-information-document.pdf

bottom of page