top of page

Τι είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (Neuro Linguistics Programming, NLP);

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες μέσα στο μυαλό μας προσδιορίζει και τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε, αντιδρούμε, επιλέγουμε τις επόμενες κινήσεις μας και διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις γύρω και μέσα μας. Με το NLP είναι δυνατό να χαρτογραφήσουμε και στη συνέχεια να "επαναπρογραμματίσουμε" τον τρόπο σκέψης μας ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα - πρακτικά σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP, Neuro-linguistics Programming) αξιοποιείται εδώ και δεκαετίες, για την ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης και επιπλέον αποτελεί μια παγκόσμια τάση στον κόσμο των επιχειρήσεων καθώς σχετίζεται με αποτελεσματικότητα και υψηλές αποδόσεις. Ο όρος NLP προέρχεται από τα τρία πλέον σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά: το μυαλό (neuro) ή το νευροδιαδίκτυο ως σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον δια μέσου των αισθήσεών μας, τη γλώσσα (linguistics) με την ευρεία έννοιά της και η οποία αποδίδει νόημα στις πληροφορίες και εκφράζει τις εμπειρίες μας, και τον προγραμματισμό (programming) δηλαδή τα μοτίβα ή πρότυπα λειτουργίας που υιοθετούμε αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον μας και τα οποία χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να χειριστούμε καταστάσεις, προδιαγράφουν τον τρόπο που προχωρούμε & καθορίζουν το βαθμό που πετυχαίνουμε ή όχι.

Με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (Neuro Linguistics Programming) είναι δυνατό να διερευνήσουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας, να ανακαλύψουμε τις διαδρομές της σκέψης και τη διαδικασία που ακολουθεί ο εγκέφαλος όταν παράγεται μια συμπεριφορά. Και αν η συμπεριφορά αυτή δεν είναι επιθυμητή ή δεν λειτουργεί για εμάς με τον τρόπο που θέλουμε τότε μπορούμε να παρέμβουμε και πρακτικά να επαναπρογραμματίσουμε τη διαδρομή της σκέψης ώστε να παραχθεί μία διαφορετική συμπεριφορά.

Για να κατανοήσουμε πώς συμβαίνει αυτό, μπορούμε να αναλογιστούμε πως, κάθε ένας από εμάς βιώνει, αντιλαμβάνεται, και δίνει νόημα στις εμπειρίες του με τρόπο μοναδικό. Συλλαμβάνουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα μέσω των πέντε αισθήσεων μας (όραση, αφή, ακοή, γεύση, όσφρηση), τα «φιλτράρουμε» (προσθέτοντας, αφαιρώντας και αλλοιώνοντας πληροφορίες με βάση τις αξίες, τα πιστεύω, τα βιώματα, τις επιδράσεις της κουλτούρας και του περιβάλλοντός μας) και τελικά διαμορφώνουμε μοτίβα ή τρόπους σκέψης με τα οποία αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και με βάση τους οποίους λειτουργούμε – δηλαδή παίρνουμε αποφάσεις, κάνουμε επιλογές, επικοινωνούμε, συμπεριφερόμαστε και γενικά αλληλοεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.

Το σύστημα NLP τεκμηριώνεται επιστημονικά και περιλαμβάνει τεχνικές και διαδικασίες με τις οποίες μπορούμε όχι απλά να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τις διαδρομές της σκέψης μας αλλά και να τις τροποποιήσουμε προς όφελός μας.

Κατά μία έννοια μπορεί να θεωρηθεί μία προσέγγιση για τον επαναπρογραμματισμό του τρόπου σκέψης.

Έχει περιγραφεί ότι, με το NLP μπορεί να γίνει χαρτογράφηση του μυαλού και να εξαχθούν οι αλγόριθμοι λειτουργίας του. Αν για παράδειγμα η πορεία της σκέψης μας για μια κατάσταση ή απόφαση ακολουθεί την διαδρομή Α-Β-Γ και το Γ είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι μη επιθυμητό, τότε με παρεμβατικές τεχνικές του NLP μπορούμε να σπάσουμε τις συνάψεις Β-Γ. Στη συνέχεια δημιουργούμε νέες συνάψεις με το Δ, το οποίο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, το μυαλό ακολουθεί πλέον τη διαδρομή Α-Β-Δ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με αυτή τη διαδικασία μπορούμε να παράξουμε μία διαφορετική συμπεριφορά, να λάβουμε μία διαφορετική απόφαση ή επιλογή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον όποιο στόχο μας.

Οι εφαρμογές του NLP είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Η αξιοποίηση του στο θέμα του ελέγχου του βάρους, της διατροφικής συμπεριφοράς και της υγείας είναι μία μόνο από τις άπειρες εφαρμογές του.

bottom of page