Ας γνωριστούμε καλύτερα

Μαργαρίτα Οκτωράτου,

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Επέλεξα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας συνειδητά και στην ενήλικη ζωή μου όταν αποφάσισα ότι, αυτό που θα μου εξασφάλιζε προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση θα ήταν το να συμβάλλω ενεργά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

 

Γρήγορα μου έγιναν σαφή δύο γεγονότα. Πρώτον, το ότι η πρόληψη είναι ανώτερη της θεραπείας, σε κάθε τομέα, πόσο μάλλον σε ότι αφορά τη σωματική και νοητική υγεία και ευεξία. Δεύτερον, ότι το επάγγελμα που επέλεξα αφορούσε πολλά και άρρηκτα συνδεδεμένα επιστημονικά πεδία από τη διατροφή και διαιτολογία, τη γενετική, τη βιολογία και νευροβιολογία, την ψυχολογία και νευροψυχολογία, την επιστήμη των τροφίμων, και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το ταξίδι που ξεκίνησα, λοιπόν, τελικά είναι μεγαλύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό από όσο αρχικά περίμενα. Και το συνεχίζω με αμείωτη περιέργεια, ενθουσιασμό και υπευθυνότητα.

 

Για αρχή, είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc). στη Διατροφή, τη Δημόσια Υγεία και τις Πολιτικές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για  περισσότερα από 12 χρόνια εργάζομαι συστηματικά με στόχο να βοηθώ αποτελεσματικά τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στη διατροφή και την υγεία τους, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τεχνικές αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς με βάση τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και συνέντευξη κινητοποίησης (motivational interviewing). Για την ακρίβεια, υπήρξα από τις πρώτες διαιτολόγους στην Ελλάδα που εκπαιδεύτηκαν στις τεχνικές αυτές και μάλιστα από τους Βρετανούς πρωτεργάτες τους. Στα πλαίσια της διαρκούς επαγγελματικής και προσωπικής μου εξέλιξης πιστοποιήθηκα και ως NLP Practitioner (Neuro Linguistic Programming).

Από το 2008 διατηρώ νόμιμο διαιτολογικό γραφείο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Για τρία χρόνια παρείχα τις υπηρεσίες μου στα δημοτικά ιατρεία του δήμου, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποίησα πλήθος εκπαιδευτικών ομιλιών και σεμιναρίων σε κοινό δημοτών και σχολεία του δήμου, ενώ επιπλέον υπήρξα υπεύθυνη του προγράμματος για την παρέμβαση πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας EPODE. 

Κατά διαστήματα συνεργάζομαι με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε ποικίλα προγράμματα αγωγής υγείας, κατά κύριο λόγο σχετικά με τα μοντέλα και τις τεχνικές τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς, με πιο πρόσφατο ένα πρόγραμμα Υγείας και Πρόληψης του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

 

Επί 9 χρόνια υπήρξα επιστημονικός σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, από τα οποία τα 2.5 ως υπεύθυνη θεμάτων επικοινωνίας της διατροφής προς διαφορετικά κοινά (ακαδημαϊκή κοινότητα, επαγγελματίες υγείας, κοινό, ΜΜΕ, σύνδεσμοι τροφίμων και ποτών). Επιπλέον εργάστηκα συστηματικά για τη βελτίωση της σύστασης των τροφίμων (ανασύνθεση) και του περιορισμού του μάρκετινγκ στα παιδιά, με στόχο η υγιεινή επιλογή, να γίνει η εύκολη επιλογή, για όλους.

 

Αρθρογραφώ τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επιδιώκοντας να μεταφέρω με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά νέα και πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την υγεία σε διαφορετικά κοινά. 

Επιδιώκω να ενημερώνομαι διαρκώς, ακόμη και στον ελεύθερό μου χρόνο, και να παρακολουθώ ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και την ασθένεια, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στα επιστημονικά πεδία των νευροεπιστημών και της ψυχολογίας προκειμένου να εμπλουτίζω το γνωστικό μου πεδίο και να προσφέρω εξειδικευμένες υπηρεσίες βασισμένες στις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές γνώσεις, μεθόδους και τεχνικές.

 

Είμαι μητέρα δίδυμων κοριτσιών προσχολικής ηλικίας - και ως εκ τούτου κατανοώ απόλυτα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες μητέρες, είτε εργάζονται ή όχι. Με δεδομένο ότι, η υγιεινή διατροφή είναι ακρογωνιαίος λίθος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, επιδιώκω να έχω ένα κατά το δυνατό δραστήριο τρόπο ζωής μαζί με τα κορίτσια και το σύζυγό μου. 

Ίσως και για εσάς, όπως και για μένα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, στόχος μου είναι να αποτελέσω έναν ουσιαστικό σύμμαχο στο ταξίδι σας για τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας σας.

 

Και ως "προπονητής" σας είμαι πρόθυμη να μοιραστώ μαζί σας εργαλεία και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

 

Ξεκινάμε;

Διατροφική Εκπαίδευση

Επιστημονική Καθοδήγηση & Συμβουλευτική

Diet & Well-being Coaching

Επικοινωνία της Διατροφής

Μαργαρίτα Οκτωράτου, MSc

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

M.Sc. Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

NLP Master Practitioner

NLP University, Santa Cruz California

Ηρώων Πολυτεχνείου 4

Αγία Παρασκευή (Κεντρική Πλατεία) Αττική

+30 211 401 41 49, + 30 6948 890 982

marg.octoratou@nutribalance.gr

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon

Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. περί πνευματικής ιδιοκτησίας ( ν. 2121/1993) και απαγορεύεται η αναπαραγωγή του χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της δημιουργού. 

©2018 by octoratou margarita. Proudly created with Wix.com