top of page

Ας γνωριστούμε καλύτερα

ATH_0827 (2).JPG

Μαργαρίτα Οκτωράτου, RN, RDN, MSc
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,
M.Sc. Διατροφική Πολιτική & Δημόσια Υγεία, 

NLP Master Practitioner
Mindful Eating Ambassador

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram

Γεια σας, ειμαι η Μαργαρίτα, ιδρύτρια του nutribalance by om και εμπνεύστρια του συνθ-eating,

ενός πρωτοποριακού προγράμματος διατροφικής εκπαίδευσης που συνδυάζει γνώσεις, τεχνικές και μεθόδους από διαφορετικούς τομείς με στόχο την επίτευξη ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής που προάγει την υγεία και την ευεξία σε κάθε επίπεδο. 

Μαζί με τους συνεργάτες μου θα διερευνήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής που θα σας οδηγήσει στο επίπεδο του βάρους, της υγείας και της ποιότητας ζωής με τα οποία νιώθετε καλά. Και για εμάς, αυτός ο τρόπος διατροφής ξεκινά από τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε, επιλέγετε, αποφασίζετε και διαχειρίζεστε θέματα που αφορούν στη διατροφή, το βάρος και την υγεία σας. 

 

Σε περίπτωση που σκέφτεστε να συνεργαστείτε μαζί μας, ίσως θέλετε να γνωρίζετε κάποια πράγματα για μένα και τους συνεργάτες μου καθώς θέτουν τα θεμέλια για την προσέγγιση μου διασφαλίζοντας και την αποτελεσματικότητά της.

Επέλεξα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας συνειδητά και στην ενήλικη ζωή μου όταν συνειδητοποίησα ότι το να συμβάλλω ενεργά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων γύρω μου ήταν αξία, ανάγκη και στόχος ζωής για μένα. 

 

Μεταπηδώντας λοιπόν από την Ιατρική Σχολή του Ιασίου, στη Νοσηλευτική Σχολή του Τμήματος Επαγγελμάτων Υγείας Αθηνών και, σχεδόν νομοτελειακά, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών και ολοκληρώνοντας  και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές (M.Sc.) στη Διατροφή, τη Δημόσια Υγεία και τις Πολιτικές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έγιναν σαφή τρία γεγονότα. Πρώτον, ότι το επίπεδο της υγείας μας επηρεάζεται βεβαίως από τη βιολογία μας και το (εσωτερικό και εξωτερικό) περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε και λειτουργούμε, καθορίζεται ωστόσο από τις δικές μας επιλογές και συμπεριφορές. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε μία γενετική προδιάθεση να εμφανίσουμε ένα χρόνιο νόσημα φθοράς, ωστόσο με κατάλληλες διατροφικές επιλογές και συστηματική σωματική δραστηριότητα είναι δυνατό να την κρατήσουμε μακρυά ή υπό έλεγο για περισσότερο χρόνο. Δεύτερον, ότι η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών π.χ. διατροφής, είναι μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία που αφορά πολλά επιστημονικά πεδία, από τη διατροφή και διαιτολογία, τη γενετική, τη βιολογία και νευροβιολογία, μέχρι την ψυχολογία και νευροψυχολογία, την επιστήμη των τροφίμων, τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες. κ.ο.κ. Και τρίτον, ότι πολλές φορές, το να θέλουμε να αλλάξουμε οτιδήποτε, όπως το να ελέγξουμε το βάρος μας ή να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε, δεν είναι μόνο θέμα βιολογίας, περιβάλλοντος, γνώσης, επιθυμίας ή πειθαρχίας.

Ετσί, εδώ και περισσότερα από 16 χρόνια εργάζομαι συστηματικά με στόχο να βοηθώ αποτελεσματικά τους ανθρώπους να κάνουν θετικές αλλαγές στη διατροφή και την υγεία τους, ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, επιλέγουν και αποφασίζουν πριν διαμορφώσουν διατροφικές συμπεριφορές που καθορίζουν τελικά το βάρος, τη διατροφή και την υγεία τους.  

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιώ τεχνικές αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς με βάση τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και συνέντευξη κινητοποίησης (motivational interviewing). Για την ακρίβεια, υπήρξα από τις πρώτες διαιτολόγους στην Ελλάδα που εκπαιδεύτηκαν στις τεχνικές αυτές και μάλιστα από τους Βρετανούς πρωτεργάτες τους. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκα και εφαρμόζω τις αρχές της Διατροφής με Επίγνωση (Mindful Eating) με πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό TCME (The Center for Mindful Eating). Και καθώς διαρκώς αναζητώ όλο και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να βοηθώ τους ανθρώπους στο δικο τους ταξίδι βελτίωσης βρέθηκα να πιστοποιούμαι ως NLP Master Practitioner (Neuro Linguistic Programming) το οποίο και εξειδίκευσα διαμορφώνοντας τη "δική μου" προσέγγιση που, προς το παρόν, αποκαλώ Nutrition Mindset Re-MODelling

 

Τώρα, αν αναρωτιέστε τί ακριβώς είναι αυτό και πώς μπορεί να σας βοηθήσει, μπορώ να σας πώ απλά ότι, επί της αρχής μας βοηθά να διερευνήσουμε, να χαρτογραφήσουμε και τελικά να επανα-προγραμματίσουμε τον τρόπο σκέψης μας γύρω από το φαγητό, το βάρος και την υγεία μας, ώστε να πετύχουμε την πολυπόθητη αλλαγή στη διατροφική μας συμπεριφορά και η οποία με τη σειρά της θα μας οδηγήσει στο βάρος, το επίπεδο υγείας και την ποιότητα ζωής που επιθυμούμε - και μας αξίζει.

Από το 2008 διατηρώ νόμιμο διαιτολογικό γραφείο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Για τρία χρόνια παρείχα τις υπηρεσίες μου στα δημοτικά ιατρεία του δήμου, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποίησα πλήθος εκπαιδευτικών ομιλιών και σεμιναρίων σε κοινό δημοτών και σχολεία του δήμου, ενώ επιπλέον υπήρξα υπεύθυνη του προγράμματος για την παρέμβαση πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας EPODE. 

Κατά διαστήματα συνεργάζομαι με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε ποικίλα προγράμματα αγωγής υγείας, κατά κύριο λόγο σχετικά με τα μοντέλα και τις τεχνικές τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς, με πιο πρόσφατο ένα πρόγραμμα Υγείας και Πρόληψης του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Επί 9 χρόνια υπήρξα επιστημονικός σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, από τα οποία τα 2.5 ως υπεύθυνη θεμάτων επικοινωνίας της διατροφής προς διαφορετικά κοινά (ακαδημαϊκή κοινότητα, επαγγελματίες υγείας, κοινό, ΜΜΕ, σύνδεσμοι τροφίμων και ποτών). Επιπλέον εργάστηκα συστηματικά για τη βελτίωση της σύστασης των τροφίμων (ανασύνθεση) και του περιορισμού του μάρκετινγκ στα παιδιά, με στόχο η υγιεινή επιλογή, να γίνει η εύκολη επιλογή, για όλους.

Αρθρογραφώ τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επιδιώκοντας να μεταφέρω με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά νέα και πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την υγεία σε διαφορετικά κοινά. 

Επιδιώκω να ενημερώνομαι διαρκώς, ακόμη και στον ελεύθερό μου χρόνο, και να παρακολουθώ ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και την ασθένεια, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στα επιστημονικά πεδία των νευροεπιστημών και της ψυχολογίας προκειμένου να εμπλουτίζω το γνωστικό μου πεδίο και να προσφέρω εξειδικευμένες υπηρεσίες βασισμένες στις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές γνώσεις, μεθόδους και τεχνικές.

Και καθώς είμαι και σύζυγος, μητέρα, φίλη, κόρη, αδερφή, και άνθρωπος, με γεμάτο πρόγραμμα και ευθύνες, είμαι και σε θέση να κατανοώ απόλυτα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητάς μας, συχνά καθιστώντας σύνθετη την επίτευξη των στόχων υγείας μας. 

Κλείνοντας, ίσως και εσείς θέλετε να γνωρίζετε ότι, στόχος μου είναι να αποτελέσω έναν ουσιαστικό σύμμαχο στο ταξίδι σας για τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας σας.

Και ως συνεργάτιδα, συνοιδοπόρος και "προπονητής" σας είμαι πρόθυμη να μοιραστώ μαζί σας εργαλεία και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

 

Ξεκινάμε;

viber_image_2021-04-16_15-55-47 Ντίνα γι

Κωσταντίνα Λέτσου, RN, RDN
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,
Υπ. MSc Επιστήμη του Στρες & Προαγωγή της Υγείας

Γεια σας, είμαι η Κωσταντίνα Λέτσου και θα αναλαμβάνω μερικά κομμάτια της διατροφικής εκπαίδευσης. Λίγα λόγια για εμένα λοιπόν! Η πορεία μου στο χώρο της διατροφής και της υγείας ξεκίνησε με την εισαγωγή μου στο τμήμα Νοσηλευτικής στο ΑΤΕΙ Αθήνας το 2010. Κατά την διάρκεια της φοίτησής μου κατάλαβα ότι η προσφορά βοήθειας με γνώμονα τις επιστημονικές γνώσεις και την ενσυναίσθηση μπορεί μέχρι και να σώσει την ζωή ενός συνανθρώπου και έτσι οι Επιστήμες Υγείας με κατέκτησαν για πάντα.

Στο τέλος των σπουδών Νοσηλευτικής, ήθελα…κι άλλο! 'Έτσι, το 2015 αποφάσισα να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Διάλεξα την Διαιτολογία, γιατί συνειδητοποίησα την σημασία της σωστής διατροφής σε κλινικό περιβάλλον μέσω της Νοσηλευτικής, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, αφού είχα επισκεφτεί και εγώ Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για να χάσω αυτά τα κιλά των Πανελληνίων και να μάθω να τρέφομαι υγιεινά. Έτσι, η σχολή αυτή συνδύαζε το ενδιαφέρον μου για τις Επιστήμες Υγείας και το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή.

Και εκεί που νόμιζα ότι η πορεία των σπουδών μου τελειώνει… πάλι ήθελα κι άλλο! Έτσι, το 2020 άρχισα να φοιτώ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Η Επιστήμη του Στρες & Η Προαγωγή της Υγείας» στην Ιατρική του ΕΚΠΑ. Διάλεξα αυτό το μεταπτυχιακό, καθώς το έντονο και χρόνιο στρες επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, ακόμα και τη διατροφική! Πολλοί από εμάς έχουμε νιώσει σε περιόδους έντονου στρες, ότι ίσως δεν ελέγχουμε καλά την πρόσληψη της τροφής μας, πιθανώς να στρεφόμαστε και σε τρόφιμα που μας κάνουν να νιώθουμε λίγο καλύτερα.  Έτσι, με την εκπαίδευσή μου αυτή εμβαθύνω περισσότερο στο πως το στρες της καθημερινότητας (και όχι μόνο) μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές οι οποίες επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην υγεία μας, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε το στρες μας, καθώς εκπαιδεύομαι σε επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Μέσα από όλη αυτή την πορεία και έχοντας αποκτήσει μια πολύπλευρη γνώση για την υγεία και την προαγωγή της και ως επαγγελματίας υγείας σκοπός μου είναι να σας βοηθήσω να πετύχετε τους στόχους υγείας σας και να χτίσουμε μαζί υγιεινές συνήθειες. Πολύ περισσότερο όμως με ενδιαφέρει να αποκτήσετε δεξιότητες και γνώσεις που θα σας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, ακόμα και όταν δεν θα είμαι εγώ δίπλα σας. Κάτι σαν τις βοηθητικές σας ρόδες δηλαδή όσο εσείς θα μαθαίνετε ποδήλατο. 

bottom of page