Η Μέθοδος

Δεν έρχεστε σε ένα συνηθισμένο διαιτολογικό γραφείο

Δεν θα πάρετε ακόμη ένα διαιτολόγιο. Δεν θα λάβετε απλές υπηρεσίες εκπαίδευσης και καθοδήγησης. Δεν θα νιώσετε ότι παλεύετε μόνοι ή ότι κοπιάζετε χωρίς αποτέλεσμα.

Εδώ θέτουμε τους ίδιους στόχους με τους δικούς σας. Αξιοποιούμε προσεγγίσεις, τεχνικές, μεθόδους και διαδικασίες που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και γνώσεις από ποικίλους τομείς (π.χ. επιστήμες διατροφής και διαιτολογίας, νευροεπιστήμες, γνωστική ψυχολογία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, βιολογία, φυσιολογία και παθοφυσιολογία, κ.ο.κ), που στο σύνολό τους και συνδυαστικά θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας – είτε αυτοί αφορούν στη μείωση του βάρους ή τη βελτίωση της διατροφής για λόγους υγείας και ευεξίας.

Αν θέλετε να αλλάξετε - και να αλλάξετε μόνιμα - είστε στο σωστό μέρος.

Καλώς ήλθατε. 

Diet & Nutrition Coaching

Η προσέγγιση

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί, συχνά, άνθρωποι που θέλουν πολύ να μειώσουν το βάρος τους, να βελτιώσουν τη διατροφή τους, να ξεκινήσουν άσκηση, κ.ο.κ. δεν τα καταφέρνουν;  Ή τουλάχιστον δεν τα καταφέρνουν μακροπρόθεσμα και σύντομα επιστρέφουν στις προηγούμενες συνήθειες και καταστάσεις; Η αλήθεια είναι ότι, σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες άνθρωποι καταφέρνουν να χάσουν κιλά, με ποικίλους τρόπους, πολλοί όμως από αυτούς κάποια στιγμή τα ξαναπαίρνουν ή επιστρέφουν σε μη "λειτουργικές" συνήθειες διατροφής και άσκησης, παρά τα δυνατά τους κίνητρα, ή τα όποια προβλήματα υγείας, που μερικές φορές είναι και επικίνδυνα για τη ζωή τους.

Τη λύση, τα «εργαλεία» ή τη μεθοδολογία για να καταφέρει κανείς να αλλάξει -επιτέλους- αυτό που θέλει και να πετύχει τους στόχους του, έρχονται να δώσουν προσεγγίσεις, μεθοδολογίες και τεχνικές που βασίζονται σε επιστήμες όπως η ψυχολογία, οι νευροεπιστήμες, η γνωστική ψυχολογία, η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία, και φυσικά η ανθρώπινη βιολογία, κ.ο.κ. Τελευταία, λοιπόν, μιλάμε για  Diet & Nutrition Coaching, ως μέρος του Health & Nutrition Coaching, το οποίο βέβαια δεν είναι κάτι ολότελα καινούριο. Πρόκειται για την εξέλιξη στην επιστημονικά τεκμηριωμένη καθοδήγηση και συμβουλευτική που διδάσκεται ή/και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια – από ορισμένους τουλάχιστον επαγγελματίες υγείας και διατροφής – και που εμπλουτίζεται με νέες μεθόδους και τεχνικές δανεισμένες για παράδειγμα από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τη συνέντευξης κινητοποίησης, τον νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό, κ.λπ. 

Το Diet & Nutrition Coaching έχει ως πρωταρχικό στόχο να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε  συμπεριφορές διατροφής και υγείας και να πετύχετε τους στόχους σας.

Στον πυρήνα του έχει δύο βασικά στοιχεία:       

α. βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και μεθοδολογίες,

β. μετατοπίζει τη σχέση από εκείνη του «ειδικού – αυθεντία με τον ασθενή» σε μία ισότιμη σχέση αποδοχής και εμπιστοσύνης – ή αλλιώς τη θεραπευτική σχέση – όπου κινητοποιείστε, αποκτάτε ενεργό ρόλο και παίρνετε τον έλεγχο της θεραπευτικής διαδικασίας και, τελικά, της διατροφής και της υγείας σας.

Τεχνικές αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς

Οι τεχνικές

Όσοι έχουν προσπαθήσει να αλλάξουν οτιδήποτε (στην περίπτωσή μας το βάρος τους, τη διατροφή τους ή/και διατροφικές συμπεριφορές κ.λπ.) γνωρίζουν ότι, απλά το να τους λέει κάποιος ότι "πρέπει" να αλλάξουν - δεν είναι αποτελεσματικό. 

Ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος πριν χιλιάδες χρόνια είπε ότι, «Δεν είναι τα πράγματα που ταράττουν τους ανθρώπους, αλλά οι ιδέες τους για τα πράγματα». Συνήθως θεωρούμε ότι, οι αντιδράσεις, οι συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας (εν προκειμένω σε ότι αφορά, μεταξύ άλλων, τη διατροφή και την υγεία μας) καθορίζονται από τα γεγονότα, από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Όμως η αλήθεια είναι ότι, στην ουσία αντιδρούμε στους τρόπους με τους οποίους "αναπαρίστανται" μέσα μας. Γιατί, καθένας από εμάς δίνει διαφορετικό νόημα στα γεγονότα, ανάλογα με τα "φίλτρα" με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Σε ένα από τα απλούστερα για το θέμα μας παράδειγμα είναι αυτό στο οποίο μας προσφέρεται ένα φαγητό. "Βλέπουμε" χρώματα και σχήματα, "μυρίζουμε" πτητικές ενώσεις (θυμηθείτε ότι, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από τις πέντε αισθήσεις μας),"θυμόμαστε" τη γεύση, την υφή, την "αίσθηση" που μας άφησε στο παρελθόν, και έρχονται "αυτόματες σκέψεις" και "συνδέσεις" που οφείλονται στις εμπειρίες/τις γνώσεις/τις πεποιθήσεις/.../ από το παρελθόν. "Δεν μπορώ να αντισταθώ". "Δεν έχω αυτο-ελεγχο". "Κατέστρεψα τη δίαιτά μου...ας φάω λοιπόν ό,τι θέλω". "Απαγορεύεται να φάω υδατάνθρακες". "Δεν θα μπορέσω ποτέ να απαλλαγώ από τα περιττά κιλά". "Είμαι χοντρός/χοντρή". "Νιώθω ανίκανος/η να ελέγξω το τι τρώω". "Δεν έχει νόημα...". 

 

Με τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί προσεγγίσεις, τεχνικές και μεθοδολογίες που καθιστούν εφικτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά μας. Με τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (cognitive behavioral therapy) και με την προσέγγιση του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (neuro-linguistics programming) καθένας από εμάς μπορεί να κάνει θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του

και τελικά να ελέγξει μακροπρόθεσμα τη διατροφή, το βάρος, την υγεία του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να βάζει κανείς εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους

σχετικά με τη διατροφή και το βάρος του, να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις «υποτροπές», να ενισχύει την αυτό-εκτίμηση και αυτό-αποτελεσματικότητά του και να

βελτιώνει τις προσδοκίες  για την εικόνα σώματός του.

Τέλος, δεδομένου ότι συνήθως οι αλλαγές γίνονται σε στάδια, η συνέντευξη κινητοποίησης (motivational interviewing)  μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από κάθε στάδιο στο επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σας βοηθούμε να περάσετε από το "ίσως το κάνω" στο "θα το κάνω". Με τη συνέντευξη κινητοποίησης, σας βοηθούμε να αναγνωρίσετε τα κίνητρα και τα δυνατά σας σημεία, να αυξήσετε την κινητοποίησή σας και να ισχυροποιήσετε τη διαδικασία με την οποία λαμβάνετε αποφάσεις. Με απλά λόγια, και πάλι, να μάθετε να κάνετε μόνοι σας, και με τα δικά σας "όπλα" τις αλλαγές με τις οποίες θα πετύχετε τους στόχους σας.

Επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφική υποστήριξη

Η ουσία

Η επιστημονική καθοδήγηση και η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση για τη διατήρηση καλής υγείας, την κάλυψη των διατροφικών αναγκών στα διάφορα στάδια της ζωής (εγκυμοσύνη, θηλασμός, παιδική και εφηβική ηλικία, Τρίτη ηλικία), την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου, υπέρταση, δυσλιπιδιαιμίες, αναιμίες, τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, αυτάνοσα κ.λπ.), και φυσικά τον έλεγχο του βάρους με μακροπρόθεσμα ασφαλή, αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο, δεν είναι κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να προσφέρει οποιοσδήποτε επαγγελματίας.

Χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση από αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαρκή και συνεχιζόμενη εκπαίδευση για την ενσωμάτωση νέων γνώσεων ή αναπροσαρμογή των παλιών (παρακολούθηση επιστημονικών συνεδρίων, επιστημονικής βιβλιογραφίας/ μελετών/μετα-αναλύσεων κ.λπ., νέων συστάσεων από τους αρμόδιους φορείς), μετεκπαίδευση και εμπειρία σε τεχνικές αλλαγής συμπεριφορών διατροφής και υγείας, όπως επίσης και επαγγελματικά δικαιώματα για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

Ολιστική και Εξατομικευμένη προσέγγιση

Η φιλοσοφία

Για εμάς δεν είστε ένα ακόμη "περιστατικό". Είστε μία οντότητα μοναδική, με ξεχωριστή προσωπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανάγκες, προτιμήσεις και τρόπο ζωής. Προσεγγίζουμε με ολιστικό και πολύπλευρο τρόπο το θέμα της υγείας και της διατροφής - της δικής σας διατροφής και της δικής σας υγείας.

Για κάθε έναν από εμάς είναι σημαντικό να σας βοηθήσουμε ουσιαστικά και ανθρώπινα να πετύχετε τους στόχους και να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε να δείτε στη ζωή σας.

Και να θυμάστε: Όλοι έχουμε μέσα μας όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας. 

Διατροφική Εκπαίδευση

Επιστημονική Καθοδήγηση & Συμβουλευτική

Diet & Well-being Coaching

Επικοινωνία της Διατροφής

Μαργαρίτα Οκτωράτου, MSc

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας

Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

NLP University Certified Practitioner

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon

Ηρώων Πολυτεχνείου 4

Αγία Παρασκευή (Κεντρική Πλατεία) Αττική

+30 211 401 41 49, + 30 6948 890 982

marg.octoratou@nutribalance.gr

Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. περί πνευματικής ιδιοκτησίας ( ν. 2121/1993) και απαγορεύεται η αναπαραγωγή του χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της δημιουργού. 

©2018 by octoratou margarita. Proudly created with Wix.com