top of page

σynth-eating

Μία προσέγγιση για διατροφική ευημερία

Τυπικά, οι άνθρωποι απευθύνονται σε ένα πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο, ιδανικά με άδεια άσκησης επαγγέλματος όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία, περιμένοντας να πάρουν εξατομικευμένες κατευθύνσεις (και συχνά και διαιτολόγια ή πλάνα διατροφής) με τα οποία προσδοκούν ότι θα δουν αποτελέσματα στο θέμα που τους απασχολεί, όπως είναι ο έλεγχος του βάρους, η διατροφική υποστήριξη σε ένα στάδιο της ζωής ή η διαχείριση ενός θέματος υγείας.

Τα στατιστικά δεδομένα και η εμπειρία, ωστόσο, δείχνουν ότι η αλλαγή δεν είναι πάντα εύκολη και εφικτή μακροπρόθεσμα. Ενδεικτικά, σε ότι αφορά τον έλεγχο του βάρους έχει φανεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν κιλά σταδιακά ξαναπαίρνουν το μεγαλύτερο μέρος τους. Και αυτό επειδή οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζονται από πολυάριθμους παράγοντες καθώς και την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε και να αλληλοεπιδρούμε με αυτούς.

Μετά από 16 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, 11 χρόνια ακαδημαϊκής κατάρτισης, συνεχιζόμενη επιμόρφωση και υπευθυνότητα απέναντι σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη διατροφή και την υγεία τους, μοιράζομαι μαζί σας την προσέγγιση σynth-eatingTM  ένα συνδυασμό διατροφικής εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και NLP coaching, εμποτισμένου με τις αρχές της ενσυνείδητης (mindful eating) για διατροφική ευημερία και υγεία σε κάθε επίπεδο.

Εάν επιθυμείτε να βελτιώσετε ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο τρέφεστε μακροπρόθεσμα και με σεβασμό σε όσα είστε, 

είστε στο σωστό σημείο. 

Εξατομικευμένη προσέγγιση

Η φιλοσοφία

Από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας θα νιώσετε ξεκάθαρα ότι για εμάς είστε μία οντότητα μοναδική, με ξεχωριστή προσωπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανάγκες, προτιμήσεις και τρόπο ζωής. Προσεγγίζουμε με ολιστικό και πολύπλευρο τρόπο το θέμα της υγείας και της διατροφής σας και εξατομικεύουμε την προσέγγισή μας στις δικές σας ανάγκες. Και στόχος μας είναι, μέσα από τη συνεργασία μας, να (επαν)εκπαιδευτείτε να λειτουργείτε αυτοδύναμα, αυτόνομα και ανεξάρτητα. 

 

Ίσως βοηθήσει να γνωρίζετε ότι, μερικές φορές οι άνθρωποι που μας προσεγγίζουν δεν ειναι σίγουροι για το τί ακριβώς από τα όσα προσφέρουμε είναι αυτό που θα "κάνει τη διαφορά" και τους βοηθήσει αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα.

 

Ανεξάρτητα από το αν έρχεστε, τουλάχιστον αρχικά, σε εμάς για διατροφική εκπαίδευση, καθοδήγηση και συμβουλευτική, ή πρακτικές και εξατομικευμένες οδηγίες, διαιτολόγια ή οδηγούς διατροφής, ή για κινητοποίηση και "ολικό επαναπρογραμματισμό" του τρόπου σκέψης και της διατροφικής σας συμπεριφοράς, για ένα να είστε σίγουροι: για το ότι είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε ουσιαστικά και ανθρώπινα να πετύχετε τους στόχους και να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε να δείτε στη ζωή σας.

Diet & Nutrition Coaching

Η προσέγγιση

Για να διαβάζετε αυτή τη σελίδα, είναι πολύ πιθανό ότι θέλετε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή ή και το βάρος σας - ή να βοηθήσετε ένα οικείο σας πρόσωπο. Μπορεί να αντιμετωπίζετε ή να θέλετε να προλάβετε ένα θέμα υγείας, να σκέφτεστε στραφείτε σε ένα διαφορετικό μοντέλο διατροφής (π.χ. να αφαιρέσετε το κρέας) ή να μειώσετε το βάρος, να αλλάξετε την εικόνα του σώματός σας και να νιώσετε καλύτερα. Ή ακόμη και να αποτελέσετε πρότυπο για τα παιδιά σας. Και αναζητάτε έγκυρη, υπεύθυνη, αξιόπιστη, επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφική εκπαίδευση, καθοδήγηση και συμβουλευτική. 

Όποιες και να είναι οι ανάγκες σας, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζετε ότι, 

η προσέγγισή μας δεν περιορίζεται στο σχεδιασμό εξατομικευμένων, απλών, γευστικών, πρακτικών και αποτελεσματικών εβδομαδιαίων πλάνων διατροφής, και τα οποία λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση της υγείας σας, τις ανάγκες, τις προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής σας. Γιατί το διαιτολόγιο ή ο οδηγός διατροφής είναι ένα μόνο από τα εργαλεία που αξιοποιούμε.

Γιατί, υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν και να τα έχετε καταφέρει, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον. Και μπορεί να ξέρετε ακριβώς τί πρέπει να κάνετε, να θέλετε πάρα πολύ να διώξετε βάρος και να αλλάξετε τη διατροφή σας, όμως για κάποιο λόγο να μην μπορείτε να τα καταφέρετε αυτή τη φορά - τουλάχιστον όχι μόνοι σας. Ίσως μάλιστα να νιώθετε ότι δεν μπορείτε ή δεν έχετε τη δύναμη ή την ικανότητα να αλλάξετε. Ότι υπάρχει κάτι που σας σαμποτάρει – οι συνθήκες ή, γιατί όχι, και ο ίδιος σας ο εαυτός.

Με Συμβουλευτική και με την πιο σύγχρονη προσέγγιση του Diet & Nutrition Coaching ερχόμαστε να "γεφυρώσουμε" το κενό ανάμεσα στο τι θέλετε και στο τι κάνετε ώστε τελικά να πετύχετε τα αποτελέσματα με τα οποία νιώθετε καλά.

 

Επιπλέον, λοιπόν, της διατροφικής εκπαίδευσης, επιστημονικής καθοδήγησης και συμβουλευτικής, σας προσφέρουμε και τα «εργαλεία» εκείνα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε -επιτέλους- τους στόχους σας. Και, αξιοποιώντας επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και τεχνικές δανεισμένες από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τη συνέντευξης κινητοποίησης, και τον νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό, πρωταρχικός μας στόχος είναι να σας βοηθήσουμε να τροποποιήσετε τον τρόπο σκέψης και τελικά τις συμπεριφορές διατροφής και υγείας που θα οδηγήσουν - σχεδόν αναπόφευκτα - στην υλοποίηση των στόχων σας. Και, ιδανικά, να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό - μια για πάντα. 

Γνωρίζετε ότι:

Η Συμβουλευτική και το σύγχρονο Diet & Nutrition Coaching που εμείς εφαρμόζουμε ως μέρος του Health Coaching, στον πυρήνα του έχει δύο βασικά στοιχεία:       

α. βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και μεθοδολογίες,

β. μετατοπίζει τη σχέση από εκείνη του «ειδικού – αυθεντία με τον ασθενή» σε μία ισότιμη σχέση αποδοχής και εμπιστοσύνης – ή αλλιώς τη θεραπευτική σχέση;

Έτσι, κινητοποιείστε, αποκτάτε ενεργό ρόλο και παίρνετε τον έλεγχο της θεραπευτικής διαδικασίας και, τελικά, της διατροφής και της υγείας σας.

Τεχνικές αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς

Οι τεχνικές

Οι διατροφικές μας επιλογές (για παράδειγμα το τί ακριβώς θα φάμε, σε τί ποσότητα, πόσο συχνά, με ποια κριτήρια κ.λπ.) επηρεάζονται από πάρα πολλούς παράγοντες. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε κάποια έμφυτη τάση βάσει της οποίας προτιμούμε γλυκιές γεύσεις ή χρειαζόμαστε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιο τρόφιμο προκειμένου να νιώσουμε ένα ορισμένο επίπεδο κορεσμού.

Ίσως να έχουμε μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο συνηθίσαμε (ή όχι) κάποια ήδη τροφίμων, να αποκτήσαμε ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως το να τρώμε πάντα πρωινό ή να "αδειάζουμε το πιάτο μας", να καταναλώνουμε κάτι γλυκό για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες ή να νιώσουμε καλύτερα μετά από δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί να ζουμε σε ένα περιβάλλον με μεγάλη διαθεσιμότητα τροφίμων κάθε είδους, ή σε μία κοινωνία στην οποία η διαρκής ενασχόληση με την εικόνα του σώματος, το βάρος και τη δίαιτα μπορεί να έχει οδηγήσει σε μία στρεβλή αντίληψη ή μη λειτουργικές πεποιθήσεις σχετικά με την διατροφή, τη σχέση μας με το φαγητό ή και τον εαυτό μας.

 

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε, συνειδητά ή μη, όπως και το πώς νιώθουμε, καθορίζουν και τη συμπεριφορά μας. Τί γίνεται όμως όταν ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και ο οποίος οδηγεί σε συμπεριφορές και επιλογές που δεν είναι λειτουργικές για εμάς, βασίζεται σε στρεβλά δεδομένα, ή σε γενικεύσεις, παρερμηνείες, πεποιθήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κακές εμπειρίες του παρελθόντος, ή που απλά δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα;

 

Ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος πριν χιλιάδες χρόνια είπε ότι, «Δεν είναι τα πράγματα που ταράττουν τους ανθρώπους, αλλά οι ιδέες τους για τα πράγματα». Συνήθως θεωρούμε ότι, οι αντιδράσεις, οι συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας (εν προκειμένω σε ότι αφορά, μεταξύ άλλων, τη διατροφή και την υγεία μας) καθορίζονται από τα γεγονότα, από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Όμως η αλήθεια είναι ότι, στην ουσία αντιδρούμε στους τρόπους με τους οποίους "αναπαρίστανται" μέσα μας.

Γιατί, καθένας από εμάς δίνει διαφορετικό νόημα στα γεγονότα, ανάλογα με τα "φίλτρα" με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Και τείνοντας να γενικεύουμε, να διαστρεβλώνουμε και να διαγράφουμε πληροφορία καταλήγουμε να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε με τρόπο που τελικά δεν είναι λειτουργικός για εμάς.

Με τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί προσεγγίσεις, τεχνικές και μεθοδολογίες που καθιστούν εφικτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά μας. Με τεχνικές δανεισμένες από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (cognitive behavioral therapy) και με την προσέγγιση του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (neuro-linguistics programming) έχουμε κάθε δυνατότητα να κάνουμε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και τελικά να ελέγξουμε μακροπρόθεσμα τη διατροφή, το βάρος, την υγεία μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να βάζουμε εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους "καταδικασμένους να πετύχουν", να σχεδιάζουμε ρεαλιστικά και αποτελεσματικά πλάνα δράσεις, να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις «υποτροπές», να ενισχύουμε την αυτό-εκτίμηση και αυτό-αποτελεσματικότητά μας και να βελτιώνουμε τις προσδοκίες  για την εικόνα σώματός μας.

Και κάτι ακόμα. Δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τις γνωστικές επιστήμες καθώς και το διαθεωρητικό μοντέλο τροποποίησης της συμπεριφοράς, οι αλλαγές γίνονται σε στάδια, οπότε και η συνέντευξη κινητοποίησης (motivational interviewing)  μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από κάθε στάδιο στο επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σας βοηθούμε να περάσετε από το "ίσως το κάνω" στο "θα το κάνω". Με τη συνέντευξη κινητοποίησης, σας βοηθούμε να αναγνωρίσετε τα κίνητρα και τα δυνατά σας σημεία, να αυξήσετε την κινητοποίησή σας και να ισχυροποιήσετε τη διαδικασία με την οποία λαμβάνετε αποφάσεις. Με απλά λόγια, και πάλι, να μάθετε να κάνετε μόνοι σας, και με τα δικά σας "όπλα" τις αλλαγές με τις οποίες θα πετύχετε τους στόχους σας.

Επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφική υποστήριξη

Η ουσία

Η επιστημονική καθοδήγηση και η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση για τη διατήρηση καλής υγείας, την κάλυψη των διατροφικών αναγκών στα διάφορα στάδια της ζωής (εγκυμοσύνη, θηλασμός, παιδική και εφηβική ηλικία, Τρίτη ηλικία), την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου, υπέρταση, δυσλιπιδιαιμίες, αναιμίες, τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, αυτάνοσα κ.λπ.), και η επίτευξη υγιούς βάρους μέσα από μία ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, προσφέρεται από ανθρώπους με συγκεκριμένη εκπαίδευση και κατάρτιση. 

Συνοδεύεται από εκπαίδευση από αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαρκή και συνεχιζόμενη εκπαίδευση για την ενσωμάτωση νέων γνώσεων ή αναπροσαρμογή των παλιών (παρακολούθηση επιστημονικών συνεδρίων, επιστημονικής βιβλιογραφίας/ μελετών/μετα-αναλύσεων κ.λπ., νέων συστάσεων από τους αρμόδιους φορείς), μετεκπαίδευση και εμπειρία σε τεχνικές αλλαγής συμπεριφορών διατροφής και υγείας, όπως επίσης και επαγγελματικά δικαιώματα για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

bottom of page