top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΜαργαρίτα Οκτωράτου

Θέλεις να νηστέψεις; Τι πρέπει να προσέξεις κατά τη διάρκεια της νηστείας!


Πώς να συνδυάσεις τις τροφές; Ποια θρεπτικά συστατικά να φροντίσεις να παίρνεις;

Άρθρο δημοσιευμένο στο shape.gr!


Ουσιαστικά, η Σαρακοστή (ή Τεσσαρακοστή) είναι μια περίοδος πνευματικής, ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας των πιστών και η οποία περιλαμβάνει την νηστεία και τις έννοιες της πνευματικής άσκησης και εγκράτειας. Πολλοί ωστόσο βλέπουν την περίοδο αυτή και ως μια ευκαιρία για αποχή από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα ή και τον έλεγχο του βάρους τους.


Ας δούμε μαζί τι πρέπει να προσέξουμε την περίοδο αυτή ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη της νηστείας για την υγεία και τη διάθεσή μας, χωρίς να στερηθούμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ή να αυξήσουμε, έστω και άθελά μας, το βάρος μας.


Τι να προσέξουμε την περίοδο της νηστείας;


Με δεδομένο ότι, τυπικά τουλάχιστον, στη διάρκεια της νηστείας αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, γεγονός, αυτό σημαίνει προσλαμβάνουμε μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης και βασικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12. Εκτός από τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το σωματικό μας βάρος μας, αφού, ενδεικτικά, η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού, ενώ η αποκλειστική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει αυξομειώσεις της γλυκόζης του αίματος, αυξάνοντας το αίσθημα πείνας. Για όσες μέρες λοιπόν και αν αποφασίσουμε να νηστέψουμε, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι, αφενός θα προσλαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών και αφετέρου θα ελέγχουμε καλύτερα το αίσθημα της πείνας – ώστε να μην αυξηθεί έστω και «άθελά μας» το σωματικό μας βάρος.


Μυστικά και κόλπα

  • Επιλέγουμε μία ποικιλία από φυτικής προέλευσης τρόφιμα (όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, φρούτα, λαχανικά), συχνά πέρα από τις κλασσικές επιλογές μας, ώστε να παίρνουμε πολλά, διαφορετικά και αλληλο-συμπληρούμενα θρεπτικά συστατικά.

  • Σχεδιάζουμε έγκαιρα τα γεύματα και σνακ μας και οργανώνουμε τα ψώνια και το ντουλάπι μας – ώστε πάντα να έχουμε διαθέσιμο κάτι κατάλληλο να φάμε

  • Συνδυάζουμε «έξυπνα» τα τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες, ιδανικά σε κάθε γεύμα και σνακ, ώστε να παίρνουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Για παράδειγμα, συνδυάζουμε τα όσπρια με δημητριακά και προσθέτουμε ξηρούς καρπούς και σπόρους στα γεύματα και σνακ μας,

  • Προσθέτουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πιπεριές, ντομάτα, πορτοκάλι, ξύδι) στα τρόφιμα με μη αιμικό σίδηρο (π.χ. τις φακές, ακόμα και το σπανάκι και τις πράσινες σαλάτες) για την καλύτερη απορρόφησή του.

  • Καταναλώνουμε συχνά θαλασσινά, εφόσον το επιτρέπει ο τύπος νηστείας που ακολουθούμε και ειδικά εάν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η βιταμίνη Β12 περιέχεται μόνο σε ζωικές τροφές

  • Ελέγχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας καθώς και τα υγιεινά τρόφιμα αποδίδουν θερμίδες, ειδικά εάν είναι ενεργειακά πυκνά (π.χ. ξηροί καρποί) ή τα υπερκαταναλώνουμε.

  • Προτιμούμε το ελαφρύ μαγείρεμα π.χ. στον ατμό και αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση κονσερβοποιημένων και πολύ επεξεργασμένων τροφίμων

  • Απευθυνόμαστε σε διαιτολόγο και συνεννοούμαστε με τον θεράποντα γιατρό μας εάν έχουμε κάποιο θέμα υγείας ή ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες (π.χ. εγκυμοσύνη, θηλασμό, παιδική ηλικία, κ.λπ.)

  • Αναλογιζόμαστε τους πραγματικούς λόγους για τους αποφασίσαμε να νηστέψουμε, τα κίνητρά μας και τι έχουμε να κερδίσουμε (σωματικά ή νοητικά) αν αποφασίσουμε να συνεχίσουμε.

34 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page