top of page
  • Κωνσταντίνα Λέτσου

Εσείς τι ακριβώς εύχεστε όταν εύχεστε Υγεία;

Το 2021 είναι πλέον εδώ φέρνοντας μαζί του την ελπίδα και την αισιοδοξία για έναν καλύτερο χρόνο μπροστά μας. Και όπως συνηθίζεται την περίοδο αυτή η Νο1 ευχή μας είναι το να έχουμε «Υγεία». Μία ευχή με ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος αν αναλογιστεί κανείς τη χρονιά που πέρασε. Γιατί στη διάρκεια της σύγχρονης πανδημίας πολλοί από εμάς νιώσαμε κάποια στιγμή φόβο για την υγεία και προσπαθήσαμε να τη διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Τη διαφυλάξαμε κρατώντας αποστάσεις, επικοινωνώντας με φίλους, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες σχεδόν μόνο μέσα από τον υπολογιστή, απολυμαίνοντας τα ΠΑΝΤΑ από το σουπερμάρκετ, φορώντας μάσκα σχεδόν παντού, έχοντας το απολυμαντικό χεριών πάντα ετοιμοπόλεμο στην τσέπη, στέλνοντας μηνύματα για μετακινήσεις, βάζοντας πίσω κάποιους στόχους π.χ. στα επαγγελματικά. Γιατί; Γιατί πράγματι πάνω από όλα είναι η υγεία!


Τι ακριβώς είναι τελικά αυτό το αγαθό του οποίου η μεγάλη απειλή κατάφερε και πάγωσε ολόκληρο τον κόσμο για σχεδόν 1 χρόνο; Τι είναι αυτό που ευχόμαστε όλοι από τα βάθη της καρδιάς μας;



Για να είμαστε ακριβείς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την "Κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας και αναπηρίας."


Επιγραμματικά, η σωματική υγεία αναφέρεται στην (ομαλή και εύρυθμη) λειτουργία του σώματός μας. Η ψυχική υγεία αναφέρεται στην ικανότητά μας να σκεφτόμαστε με πλήρη διαύγεια, να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε κατάλληλα τα συναισθήματά μας και να μπορούμε να επιτυγχάνουμε πνευματική ηρεμία και γαλήνη. Η κοινωνική υγεία αναφέρεται στην ικανότητά μας να δημιουργούμε και να διατηρούμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Η έννοια της ευεξίας έχει 2 διαστάσεις: το ότι αισθανόμαστε καλά (ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι) και να έχουμε αυτοεκτίμηση και το λειτουργούμε καλά (να είμαστε ενεργοί, δίνουμε, παίρνουμε, μαθαίνουμε).


Από τον ορισμό του ΠΟΥ αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η υγεία είναι μια πολυδιάστατη και συνεχής διαδικασία. Και δεν είναι απλώς το αντίθετο της αρρώστιας.


Και αντιλαμβανόμενοι την υγεία όπως περιγράφεται, ίσως μπορούμε να βρούμε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μικρές ή και μεγάλες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να την βελτιώσουμε προς όφελός μας. Με μία τέτοια οπτική, μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να γίνουμε σωματικά πιο δραστήριοι, να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά το στρες μας, να βρούμε χόμπυ, να κάνουμε καινούριους φίλους, να εστιάζουμε και στα θετικά των καταστάσεων, να κρατήσουμε αποστάσεις από τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις, να καλλιεργήσουμε και το πνεύμα μας και άλλα πολλά. Η λίστα με όσα μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας συνεχίζεται και συνεχίζεται. Και ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να «τσεκάρει» διαφορετικά πράγματα στη λίστα αυτή, επειδή απλά είμαστε διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές ανάγκες, επιθυμίες και προσδοκίες. Όπως, επίσης, έχουμε τους δικούς μας ρυθμούς και τις δικές μας προτεραιότητες και έτσι μπορούμε να κρίνουμε με βάση το τι θα μας κάνει καλό τώρα και στο μέλλον.


Όποιοι και να είναι οι δικοί σας στόχοι και οι δικές σας προτεραιότητες και επιθυμίες για το 2021, εμείς πάντως σας ευχόμαστε Υγεία. Έτσι και αλλιώς, αν ήδη εύχεστε για τον εαυτό σας να σας βρει το τέλος της χρονιάς έστω και λίγο αλλαγμένο προς το καλύτερο, έχετε ήδη θέσει στόχους για τη βελτίωση της υγείας σας και μάλιστα χωρίς να το συνειδητοποιήσετε.



97 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page