top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαργαρίτα Οκτωράτου

Συνεδρίες από απόσταση την εποχή του lockdown

Έγινε ενημέρωση: 8 Δεκ 2020

Νέες συνθήκες, νέες επιλογές.

"Προσαρμόσου ή εξαφανίσου, ανέκαθεν αυτός ήταν ο αμείλικτος νόμος της φύσης." σύμφωνα με τον Βρετανό συγγραφέα H.G. Wells.


Μερικές από τις πιο γνώριμες, πλέον, αλλαγές που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στη ζωή μας - ή ακριβέστερα η ανάγκη για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή του - είναι η εργασία από το σπίτι, συχνά περισσότερη ή εντονότερη σε σύγκριση με το παρελθόν, η δυσκολία στις μετακινήσεις λόγω των συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων, η μείωση του ελεύθερου χρόνου που αξιοποιεί κανείς για ψυχαγωγία και σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.


Την ίδια στιγμή, άνθρωποι που μπορεί και από πριν να είχαν δυσκολία στο να ελέγξουν το βάρος ή να βελτιώσουν τη διατροφή τους, βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες, να πειραματίζονται με τη μαγειρική (ή να στηρίζουν τα delivery της περιοχής όπως μοιράστηκε μάλλον εύστοχα ένας συνεργάτης μου) και να βρίσκουν για μια ακόμη φορά (ή ακόμη περισσότερο) καταφύγιο σε μία από τις λίγες διαθέσιμες απολαύσεις - το φαγητό. Πολλοί από αυτούς, πάλι, νιώθουν την ανάγκη να ελέγξουν το βάρος ή να βελτιώσουν τη διατροφή και την υγεία τους ακόμα και τώρα - ή εξαιτίας του τώρα. Ίσως έχουν, εξάλλου, ενημερωθεί για τη συσχέτιση της ισορροπημένης διατροφής με την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ή τη σχέση του υπερβολικού βάρους με την πιθανότητα να νοσήσει κανείς από τον νέο κορονοϊό. Ή απλά θέλουν να κάνουν κάτι για να φροντίσουν επιτέλους και τον εαυτό τους.


Πολύ εύλογα ίσως γεννάται, λοιπόν, και το ερώτημα κατά πόσο έχουν νόημα οι συνεδρίες από απόσταση, χωρίς την τακτική ζύγιση και λιπομέτρηση που λαμβάνουν χώρα σε ένα νόμιμο διαιτολογικό γραφείο. Και, επιπλέον, χωρίς διαπροσωπική επαφή. Συχνά, εξάλλου, η ομαλή συνεργασία είναι και θέμα "χημείας".


Για ακόμα μία φορά, την απάντηση την δίνει ο καθένας ξεχωριστά και με βάση τις πραγματικές του ανάγκες και τις δικές του προτεραιότητες. Είναι αλήθεια ότι, ειδικά στις περιπτώσεις διαχείρισης βάρους ή σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού, είναι σημαντικό να βλέπει κανείς την αλλαγή στο βάρος και τη σύσταση του σώματος και μάλιστα σε μία επαγγελματική συσκευή υψηλής ακρίβειας. Αυτό είναι εξάλλου ένα από τα βασικά εργαλεία διάγνωσης, παρακολούθησης και κινητοποίησης. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι ίσως νιώθουν ότι, ειδικά την περίοδο του "εγκλεισμού", σε όποιο βαθμό και αν τον βιώνουν, έχουν ανάγκη τις εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες και οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους και αυτή τη περίοδο. Ή ότι, ωφελούνται από την καθοδήγηση, την υποστήριξη και την κινητοποίηση που τους προσφέρεται καθώς και ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία αυξάνεται η αυτο-αποτελεσματικότητα, η αυτο-παρακολούθηση και ο αυτο-έλεγχος τους. Τελικά, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι, πολλές φορές, η αδυναμία να πραγματοποιηθεί μία δια ζώσης μέτρηση στην ουσία αποτελεί μία ακόμη παράμετρο που καλείται να διαχειριστεί διαφορετικά στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου του. Και ότι μπορεί να προσαρμοστεί.


Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν πιο αποτελεσματικά την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητά τους. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες δίνουν μία νέα επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση - με ή χωρίς τις δραματικές αλλαγές που επέφερε η επιδημία του κορονοϊού.



Εάν και εσείς θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, να ισορροπήσετε τη σχέση σας με το φαγητό, να φροντίσετε αποτελεσματικά την υγεία σας και να ελέγξετε το βάρος σας αποτελεσματικά και με ασφάλεια έχετε πλέον μία ακόμα επιλογή προς αυτή τη κατεύθυνση. Επιλέξτε σοφά.


Μαργαρίτα Οκτωράτου

Nutrition Mindseat ReMODeling

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

M.Sc. Διατροφή, Υγεία και Πολιτικές

NLP Master Practitioner

69 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page